Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ако не караме ски, но обичаме планината

Пампорово преходАко сте със семейството си на зимна ваканция в Пампорово или околностите, освен да карате ски, можете и да се разходите пеш по маркиран маршрут в планината.

Пригответе си малка раница, удобни зимни обувки с дебели подметки, зимни ръкавици и шапка. Задължително вземете със себе си шише с вода, напълно зареден телефон, сандвич, плод и сладко блокче. И сте готови. Не забравяйте да кажете на рецепцията на хотела, в който сте отседнали, накъде сте се запътили.

И така – ние направихме следното. преход пампоровоСпряхме колата до Ski Doo – center 1 над хотел Евридика и оттам поехме по маркирания път в посока връх Мечи чал – 1872 м. Маркировката е туристическа – червено-бяло-червено. Има и насочващи табелки. Посоката, която държите, е хижа Изгрев. През топлия сезон това е асфалтов път, по който може да стигнете чак до Асеновград.  През зимата се използва за преходи с шейни и пешеходни преходи. Пампорово

От мястото на тръгване в Пампорово – Ski Doo – до върха, където е вила Мечи Чал При Старата мечка, са 7 км. Пътят е широк, снегът утъпкан, с малка денивелация и плавно изкачване около 300м. Ако отделите цял ден и времето го позволява, може да направите целодневен преход, с похапване на топла чорба в механата при Старата мечка и да се върнете. пампорово

В деня, в който ние се разходихме, беше слънчево и топло. Хубав сняг беше натрупал предната седмица и сега хрупаше под краката ни. Родопите ни дариха с прекрасни гледки и ясно синьо небе. Моторни шейни преминаваха от време на време покрай нас и те са единственото, което разсейва природните звуци.

шейни пампорово

Туристическата маркировка и табелките на БТС не ти дават реална представа колко е разстоянието до върха, за да може да прецениш колко време ще ти отнеме. От вила Мечи чал обаче предвидливо са поставили табелки, на които има посочени километри, които намалят с наближаването на върха. табели пампорово Това е добър ориентир. И разбира се – google maps directions също – приложението ви показва разстоянието и хоризонталите с надморската височина, на която се намирате в момента.

Горе долу по средата на маршрута ще достигнете до чешма с интересен надпис на нея. На няколко места се разкриват панорамни гледки към връх Снежанка и други дялове на Родопите. Разходката си заслужава – докосвате се до чистотата на природата, приютила Пампорово в прегръдката си. Излизайки за кратко извън ски курорта, се замисляте, че каквито и сгради, съоръжения и пътища да строи човекът, той и неговите творения са част от природата.

пампорово снежанка

Leave a comment