Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Какво да правим в Пампорово ако не караме ски

В Пампорово сте, а времето не е подходящо за ски? Или сте довели децата на ски обучение, а вие търсите нещо интересно, с което да запълните времето?

Ето нашите съвети за приятно и полезно прекарване на зимната ви ваканция в Пампорово.

  1. Телевизионната кула Снежанка

Несъмнено една от топ атракциите на курортен комплекс Пампорово. Може да хванете лифт от ски-център 1 – Студенец или ски-център 2 – Малина. И двата ви качват директно на върха, където е кулата с нейните 156 м височина. Връх Снежанка е висок 1926 м. Качете се на панорамното кафене на кулата и ще достигнете 2019 м, а панорамата на 360 градуса към целите Родопи е възхитителна.

Снежанка Пампорово

 

Ако имате хубави зимни обувки и искате да се раздвижите, отидете до Орфеевите скали, които са природен феномен и са на 600 м от кулата Снежанка. От Орфеевите скали се разкрива чудна гледка към Смолян. Обратно до ски центровете за горещ чай в някоя от слънчевите чайни, за да се сгреете и насладите на края на този вълнуващ ден.

2. Архитектурен резерват Широка лъка

Ваканцията ви в Пампорово няма да е пълноценна ако не посетите Широка лъка. Разходката из калдъръмените улички на селото е като връщане назад във времето. На малкия център, където е и площада на селото, ще откриете две традиционни механи – Калина и Филтер. Тук е още и читалището с малка експозиция, магазинът за сувенири и малко по-надолу по улицата е етнографския арт магазин, който не трябва да пропускате, пък било то и само, за да се полюбувате на родопското творчество.

Широка лъка

3. Беденски минерални бани

Денят за посещение на Широка лъка може да съчетаете с горещата вода на Беденската обществена баня. Водата в нея извира от Беденския горещ извор с температура от 73 до 76 градуса. Най-хубавото на тези бани е, че всеки ден водата се подменя с нова и не се третира с никакви химикали. Вечерта старата вода се източва, басейнът се пълни цяла нощ и сутринта ви очаква с гореща, чиста вода – директно от извора, заредена с полезни минерали.

Водата в Беденските минерални бани е полезна за лекуване и облекчване на симптомите при:

  • ставни заболявания
  • ортопедични заболявания
  • заболявания на периферната нервна система
  • стомашно чревни заболявания
  • жлъчно-чернодоробни заболявания
  • метаболитни заболявания
  • гинекологични заболявания
  • дерматологични заболявания

4. Планетариума в Смолян

Една чудесна дестинация, особено ако сте с деца. Звездният спектакъл е интересен за всички, представен на достъпен език, с използване на интерактивни методи.

Информация, работно време и актуални цени за вход на представленията вижте в сайта: https://www.planetarium-sm.org/
 
Планетариум
Снимката е на Смолян днес!
Източник: https://www.smolyandnes.com/planetarium-grad-smolyan

5. Детски център Еко Рай – Картола

Ако сте с деца и не карате ски, посетете детския дневен център при ски-център Картола “Зимен Еко Рай” (пътя за село Момчиловци, на отбивката има табела за Картола).

Това нетрадиционно място е изградено специално за работа с деца и е организирано най-вече, за да забавлява малчуганите в снежната планина. Участието в ски заниманията става с предварително записване – вижте тук.

Еко рай картола

Leave a comment