Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ски туринг в района на Перелик

Тук споделяме с вас кадри от краткия преход със ски с колани, който осъществихме набързо в един слънчев следобед. Участници: Васил и Тасо от училище Про Лайн.

кадри от краткия преход със ски с колани, който осъществихме набързо в един слънчев следобед
Ски пантене към Голям Перелик

Ските с панти са алтернативен вариант на карането на ски по писта. И предлагат две сериозни предимства. Първо: по-изгодни са, защото не е необходимо да си купуваш лифт-карта. Второ: по-удовлетворяващи са, защото с тях се изгарят повече калории и в същото време се виждат повече Родопски красоти.

кадри от краткия преход със ски с колани в един слънчев следобед
За целта избрахме един от слънчевите януарски дни в началото на 2021 г.
кадри от краткия преход със ски с колани в един слънчев следобед
С автомобил се придвижихме до хижа Перелик и оттам газ нагоре към върха
Двама сме – аз със ски с колани и колегата – със сноуборд
Набираме височина и гледките започват да омагьосват
Дадохме си време и за почивка на ето такова чудно място – откриват се гледки към Стара планина (Тригав, Ботев, Купена и Амбарица се виждат на север). И още Боздаг в Гърция, Славянка, Беласица и Южен Пирин. Жестоката работа.
Набрали сме височина – върхът е съвсем близо, но на самия връх не се качихме, защото достъпът е ограничен, заради военното поделение горе. При добро време и пресен сняг могат да се направят няколко качвания и спускания по различни склонове и връхчета в района.
Кадри от краткия преход със ски с колани в района на Перелик
И ето ме – малко преди да се спусна надолу. Ние избрахме класическото – качване до поделението и спускане източно от върха, качване на още едно връхче и спускане към хижата.
Планината сякаш се отвори в този ден – дари ни със супер време и изключителни панорами.

Ските с колани или т.нар.ски туринг е подходящ за хора, обичащи да ходят в планината. И стават както за начинаещи, така и за напреднали. В района на Пампорово има няколко подходящи терена за ски пантене.

Ако търсите свобода при карането на ски, то пантенето е точно за вас.

Ако показаното ви е развълнувало, включете се в програмата за ски туринг, последван от извънпистово каране с нас през февруари.

ВИЖТЕ ТУК

Малко инфо за Голям Перелик – висок е 2191 м, най-висок в Родопите и с него тази планина се нарежда на 7-мо място по височина в България. От Превала до хижа Перелик са към 7 км. И от хижата до върха се качихме за час и малко. Денивелацията – около 240 м. Гледките – какво за тях – елате да ви ги покажем, че тази красота не трябва само със снимки да се преживява.

Leave a comment