Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Защо е яко да караш сноуборд?

Или 10 причини да се научим на фрийстайл сноуборд

Ако питате който и да е сноубордист, първото нещо, което ще ви каже, е “защото има адреналин”. Да, сноубордингът е екстремен зимен спорт, който несъмнено кара кръвта ви да закипи, особено, когато достигнете нивото на “висш пилотаж”.

Консултанти за тази статия са двама от инструкторите на “Про Лайн”Тодор Драгнев и Богдан Кабасанов. Влизам в училището сутринта и ги питам – добре де, защо е толкова яко да караш сноуборд? И двамата започват разпалено да ми разказват какво им дава този спорт и, разказвайки ми, заемат стойка като все едно са на пистата. Явно емоцията е толкова голяма, че не издържат просто да говорят, а трябва да са станали и да ми покажат.

яко е със сноуборд

И така защо наистина е яко да караме сноуборд?

1. Адреналинът в тялото

Самата позиция на тялото – настрани, дава по-голям адреналин. Още със стъпването върху дъската осъзнаваш каква концентрация и баланс ти трябват, за да я овладееш. Защото първите стъпки при сноуборда са по-трудни, отколкото при ските, но преодолееш ли ги и вече си там – при адреналина.

Яко е да караш фрийстайл

2. Удовлетворението

от това, че си се справил, е брутално. Всички действия при сноуборда са по-фини и прецизни, отколкото при ските. Трябва да играеш прецизно с кантовете, които създават съпротивление на пистата, за да можеш да завиеш. И когато завиеш за първи път, тогава идва голямата емоция.

зима в Пампорово

3. Всичко става на едно

Една дъска, една повърхност и един кант – според Тодор развиваш баланс, който трудно може да се развие в другите спортове. Спускането със сноуборд изисква добра координация и гъвкавост на цялото тяло. И когато ги овладееш, идва блаженството.

4. Свободата, Санчо…

При сноуборда се използват много по-разнообразни движения и имаш свобода да караш по всякакъв начин. Сноубордистите могат да избират кой крак да е водещ – ляв или десен. И имат тотална свобода на движение на ръцете. Могат да избират разнообразни терени, в които да пробват различни техники за спускане. Освен това усещането за свобода е разтоварващо и вдъхновяващо. След само няколко часа каране на сноуборд си като прероден и имаш сили да преместиш планини.

защо е яко да караш сноуборд

5. По-малко натоварване

Натоварването на тялото при сноуборда е много по-малко. Ако караш цял ден сноуборд, ще си по-малко уморен, отколкото ако караш цял ден ски. И все още ще може да местиш планини (виж причина 4).

6. Комфорт и лекота

Дъската за сноуборд е по-лека от ските. Освен това е удобна за носене, а обувките са по-комфортни от ски обувките. Обувките за сноуборд за меки, лесно се закопчават и с тях се върви доста по-удобно, отколкото с тежките и твърди ски обувки.

защо е яко да караш сноуборд

7. Оригиналност в облеклото

Облеклото за сноуборд е по-гъзарско – фънки дънки и модерен outfit. Дизайнът на дрехите за сноуборд отразява културата на този спорт. Страст към приключение, към разчупване на нормите, към свобода – това крещят ярките цветове и неподправеният стил. Якетата и панталоните са свободни, за да осигуряват необходимата свобода на движение на тялото.

8. Еволюция

Според Богдан развитието на сноубординга през последните години, дава тласък на еволюцията при ските. От една страна дисциплини като slope style и half pipe станаха олимпийски при ските. От друга еволюцията на самите ски е провокирана от профила на сноуборда. Технологии като rocker, camber, flat и banana са взаимствани от сноуборда и приложени върху ските. Това дава огромен тласък в развитието на ските и само за няколко години те напредват повече, отколкото за цялото им 160 годишно съществуване преди това.

защо е яко да караш сноуборд

9. Приключенски дух

И както всички екстремни спортове, карането на сноуборд отключва неподозирани врати в съзнанието ни. В съвременното забързано ежедневие, да прекараш ден в снежната планина е абсолютно необходимо за избистряне на ума и прочистване на белите дробове. А качим ли се върху сноуборда се завихря ентусиазмът ни за приключения и избухва с пълна сила, когато увеличим скоростта на спускане.

10. Поддържане на форма

При карането на сноуборд се изгарят доста повече калории, отколкото при ските – по 500 калории на час, когато започнеш да караш добре. И поддържането на добра форма се случва, докато се забавляваш.

И ако сме успели поне малко да ви вдъхновим с тази статия, грабвайте наличното зимно облекло и идвайте в Пампорово. Ние сме тук не само да ви научим да карате сноуборд, но и да ви предадем любовта към зимната планина. Защото, нали знаете – който следва сърцето си, вдъхновява и останалите да го направят!

защо е яко да караш сноуборд

1 Comments

  • Живко Карапачов
    Posted 18/01/2022 at 15:10

    Страхотни учители, силно препоръчвам “Pro Line”!!!

Leave a comment